Luontoretkelle


Tälle sivulle toivomme vinkkejä ja erityisesti kokemuksia esteettömistä luontoretkikohteista. Liity wikiin ja lisää omat vinkkisi! Kokemuksia erityisesti kaivataan.

Sisällysluettelo

Luontopolkuja
Lintujen tarkkailupaikkoja (sopivat luontopoluiksi)
Retki/matkakohteita, joissa luontopalveluja
Veneretkiä

Aiheesta muualla:
Luontoon.fi - ajantasaiset tiedot kansallispuistojen ja muiden Metsähallituksen retkikohteiden palveluista.

alkuun.gif

LuontoretkelleLuontopolkuja

Maakunta
Sijaintipaikkakunta
Retkikohde
Kuva
Kuvaus ja kokemuksia
Etelä-Pohjanmaa
Seinäjoki
Jouppilanvuoren Esteetön kuntoreitti

2 kilometrin etäisyydellä Seinäjoen kaupungin keskustasta. Elämysreitti, jonka varrella mm. laavu, metsälampi, hiljentymispaikka, kota, sotilasesterata, korsu ja taisteluhaudat, esteettömiä kuivakäymälöitä ja esteetön uimaranta, jossa luiskaa pitkin on mahdollista kelata uimaan. Lisätietoa Lakeuden elämysliikuntasivulta www.elamysliikunta.fi
Lappi
Levi
Levi-tunturi

Levitunturin huipulle pääsee myös autolla ja gondolihissillä. Huippua kiertävää polkua pääsee kulkemaan liikuntarajoitteista huolimatta. Lukijan oma kokemus löytyy sivulta:
http://retkipaikka.fi/vapaa/tunturisusi-2014-iltakavely-levitunturin-huipulla/
Pirkanmaa
Lempäälä
Birgitan polku

Lempäälän Birgitan polun varrella on useampikin laavu, johon pääsee pyörätuolilla. Ja jopa inva-puusee on vieressä. Oma kokemus rajoittuu toistaiseksi vain Vähä-Riuttajärven laavuun, joka on Savontien (Lempäälän Marjamäen ja Kangasalan Kaarina Maununtyttärentien välinen mutkainen soratie) varressa kilometri Kangasalan rajalta Lempäälään päin. Savontieltä pohjoiseen lähtee metsäautotie, joka on tosin puomilla suljettu (Tampereen Taivaltajien omistamalle Taivalpirtille pääsee samaista tietä). Tätä metsäautotietä kuljetaan 1.2 km, ja laavu on oikealla puolella tietä. Pyörätuolilla on helppo kulkea, vanhemmille on matkalla hieman kuntonappiakin muutaman joltisenkin mäen muodossa. Meidän poikamme (11v) ainakin lähtee aina mielellään makkaran- ja lätynpaistoon nuotiotulille. Ainahan se kotiolot voittaa!
Uusimaa
Espoo
Haukkalampi

Nuuksiossa Metsähallituksen mailla www.luontoon.fi
Tosi lyhyet ovat reitit, joita Haukkalammen ympäristössä pääsee pyörätuolilla. Syksyllä -06 Mustalammen nuotiopaikka oli ruuhkainen ja erittäin epäsiisti. Ylämäki, joka vie ko. nuotiopaikalle on hyvin jyrkkä ja hankala (pyörätuolin ylös työntäminen oikeasti mahdotonta, maastorattailla jotenkin pärjäsi, kun lapsi ei paina paljoa). Alueella ei muuten ole invavessoja. Ei vakuuttanut.
Uusimaa
Espoo
Pirttimäki

pirttimaessa2.gif

Helsingin kaupungin ulkoilualue www.hel.fi, mutta sijaitsee Espoossa.
Pirttimäestä lähtee 20 km viitoitettuja ulkoilureittejä, joista 16 km on kivituhkapintaista tietä, jota pääsee pyörillä kulkemaan. Mäkiä tosin kyllä on... Itse Pirttimäen kahvila ei ole liikuntaesteetön, mutta metsäretkellehän sitä oltiinkin menossa. Kartta kannattaa hankkia ja suunnistaa nuotiopaikoille. Nuotiopaikat olivat siistejä, ihmiset ystävällisiä ja mukavia metsänvartijoitakin tavattiin. Uimapaikat ovat mutapohjaisten lampien rannoilla, joten niissä on mahdoton käydä uimassa avustettavan kanssa (ei voi seisoa pohjassa). Jos tiedät alueelta kovapohjaisen uimapaikan, kerro heti. Mutta suosittelemme, riittävästi reittiä kuljettavaksi, siistiä ja kaunista. Jos jotain pitää moittia, niin polut ovat melkein liiankin leveitä, erämaatunnelma kärsii siitä.
Uusimaa
Klaukkala
Holma

Lisätietoja www.kirkonpaikat.net

Vantaan seurakunnan kurssikeskus Holman pihapiiriä kiertää luontopolku (1,8 km), joka soveltuu pyörätuolille ja jonka voi kiertää satunnainenkin kulkija. Polku lähtee parkkipaikalta. Kurssikeskuksen voi varata ryhmän käyttöön (leirejä, perhejuhlia yms. varten). Huomaa siis, että itse kurssikeskuksen tilat (pihapiiri, ravintolapalvelut, grillit, saunat, vessat ym.) ovat käytettävissä vain etukäteen varaamalla.
Uusimaa
Siuntio
Siuntion Hyvinvointikeskuksen luontoliikuntapuisto

Luontoliikuntapuisto on kaikille avoin alue ja liikkuminen onnistuu myös pyörätuolilla.
Auta wikiä ja kerro retkestänne Siuntioon! Liity wikiin.
Uusimaa
Vantaa
Kuusijärvi

Sopii hyvin uintiin, lekotteluun, kiertää voi kävellen tai rattailla ym. pyörätuolilla järven. Grillausmahdollisuus. Ravintolassa ruokailumahdollisuus. Saunamahdollisuus, myös savusauna. Keidas Vantaalla. Kesäaikana päivisin on kyllä paljon ihmisiä. Illalla kannattaa käväistä jos haluaa ulkoilla.
Varsinais-Suomi
Pöytyä
Kuhankuono
Kurjenrahkan kansallispuiston retkeilyreitistö


alkuun.gif

Lintujen tarkkailupaikkoja (esteettömiä, sopivat myös luontopoluiksi)

Maakunta
Sijaintipaikkakunta
Paikan nimi
Kuva
Kuvaus ja kokemuksia
Uusimaa
Espoo
Laajalahti
lintubongaus.gif
lintutorni-elfvik.gif
  • Erinomainen lintujen tarkkailupaikka muuttoaikoina ja muulloinkin.
  • Espoon luontotalo Villa Elfvik sijaitsee luonnonsuojelualueen laidalla
  • Lintutornin ensimmäiselle tasolle (kahdesta) pääsee pyörätuolilla.
  • Lue lisää luontopolusta www.luontoon.fi ja Villa Elfvikistä www.espoo.fi
Uusimaa
Helsinki
Kivinokka

Kivinokan niemen 330 metriä pitkä Puumerkkipolku sopii liikkumis- ja toimimisesteisille. Reitin varrella kuusi kohdetaulua, joissa kerrotaan erilajisista puista ja niillä elävistä hyönteisistä piirroskuvin, kosketeltavin kohokuvin, suomen- ja ruotsinkielellä sekä pistekirjoituksella. Sadekatos ja lintulava. Lue lisää www.hel.fi
Luontopolku on lyhyt (330m), joten sopii paremmin fiilistelyyn kuin liikuntaan. Kivinokan siirtolapuutarha on viehättävä alue, en tosin tiedä, mitä asukkaat tykkäsivät, kun jatkoimme kävelyä heidän alueellaan. Mukava pieni uimaranta alueella myös, josta vinkeä näkymä tehtaiden piippuihin.
alkuun.gif

Luontopalveluja


Retki/matkakohteita, joissa luontopalveluja

Maakunta
Sijaintipaikkakunta
Kuva
Kuvaus ja yhteystiedot
Kokemuksia
Pohjois-Karjala
Möhkö, Ilomantsi
manta.gif Savottakahvila Möhkön Manta - esteetön, usko tai älä. Valokuvaajan selän takana kota, jossa Jorma keittelee nuotiokahveja.
Suomen itäisin kylä, Möhkö, sijaitsee Ilomantsin kunnassa, aivan Venäjän rajalla. Alueen vahvuuksia ovat Möhkön ruukki, runsas kulttuuritarjonta, Koitajoen vesistö ja Möhkönkoskien virkistyskalastusalue, monipuoliset majoitus-, ravitsemus- ja ohjelmapalvelut, ERITYISESTI LUONTOPALVELUT.

Tilauksesta järjestetään kaikille sopivia, esteettömiä luontopalveluita ympäri vuoden. Tuomme palvelumme ja varusteemme muuallekin Suomeen, esimerkiksi luontoleireille. Möhkön palveluita ovatkin käyttäneet mm. MALIKE ja monet eri valtakunnalliset vammaisjärjestöt kurssi- ja lomatoimintoihinsa.

Lisätietoja alueesta ja sen palveluista löytyy mm. osoitteesta www.mohkonmanta.net tai puhelinnumerosta 040-8616373.

Ystävällisin terveisin Tuija Lauronen ja Jorma Mustonen Savottakahvila Möhkön Mantan luontopalveluista.
Kokemuksia Möhkön matkalta: Meidän perheellä on oikein positiiviset kokemukset Möhkön Mantan palveluista. Täältä Turun seudulta asti kyllä kannatti ajaa Itä-Suomen perukoille, jopa kaksi kertaa samana vuonna! Kesällä tutustuimme oman perheen voimin Möhkön alueen maisemiin ja historiaan sekä kesäteatteriin, syksyllä Malikkeen järjestämälle reissulle ralliautojen yms. aktiviteetin parissa. Pyörätuolilla liikkuminen onnistuu hyvin alueella ja muutenkin esteettömyydestä on monin tavoin huolehdittu, luiskat löytyy, myös ulkohuussiin, joita on myös tilavana invaversiona. Itse kahvilarakennus, vanha savottalaiva, jonka kiinnostavaan historiaan kannattaa myös tutustua, on näkemisen arvoinen - ja antaa sateen sattuessa suojaa sekä lisäksi herkulliset pullatkaffet! Paikka on todella ihana, luonnon keskellä ja vieressä virtaa kaunis Koitajoki. Jokimaisemia pääsee ihastelemaan Jorma Mustosen rakentamalla lautalla, jonne pääsee suoraan ajamaan pyörätuolilla. Lautalta käsin onnistuu myös kalastus. Tuijan Laurosen ja Jorman Mustosen taitavassa huomassa seikkailimme myös Lapin erämaassa Sokeain lasten tuki ry:n järjestämällä reissulla huhtikuussa -08. Asuimme hyvin tiiviisti eräkämpässä, 11 henkilöä. Viikon matkaan mahtui moottorikelkoilla menoa paikasta toiseen, kalastusta ja leppoisaa yhdessäoloa huimissa maisemissa - ja mikä parasta - hyvin kiireettömästi : ) Matka oli huolellisesti suunniteltu ja turvallisesti toteutettu. Mekin, "melkein kaupunkilaiset" erämaan karussa luonnossa selvisimme : ) ja saimme suuremmoiset muistot mukaamme Lapin taiasta! Kiitokset ihanista hetkistä Möhkössä sekä Lapissa, taitaville ammattilaisille Tuijalle ja Jormalle!!! Suosittelemme, todella! Koivumäen perhe Liedosta


alkuun.gif

Veneretkiä

Maakunta
Sijaintipaikkakunta
Kuva
Kuvaus ja yhteystiedot
Kokemuksia
Pohjois-Karjala
Möhkö, Ilomantsi
lautta.gif
Möhkössä paljon erilaisia luontopalveluita, myös kalastusretkiä esteettömällä veneellä. Lue lisää

www.mohkonmanta.net
Paikka on todella ihana, luonnon keskellä ja vieressä virtaa kaunis Koitajoki. Jokimaisemia pääsee ihastelemaan Jorma Mustosen rakentamalla lautalla, jonne pääsee suoraan ajamaan pyörätuolilla. Lautalta käsin onnistuu myös kalastus.
Päijät-Häme
Vesijärvi, Lahti

Vonkale -kalastuslautta ui ja kalastaa Lahdessa Vesijärvellä. Mukaan mahtuu enintään 6 pyörätuolia (sähkäreitä vähemmän) ja yhteensä 12 henkilöä.
Lue lisää www.taivasalla.com

Uusimaa
Porvoo

Päivä- ja kalaretkelle Porvoosta.
Lisätietoja Voitto Korhoselta, yhteystiedot löytyvät: www.handiboat.comalkuun.gif